dissabte, 26 de març del 2011

Cerimònia del te i Senbazuru

Aquesta lliçó de cerimònia del te ha estat marcada pels darrers esdeveniments al Japó. No hem pogut evitar parlar del terratrèmol del dia 11 de març i del posterior tsunami i l'alarma nuclear. Últimament s'estan duent a terme diverses iniciatives per recaptar fons per al Japó. Les més populars són els tallers d'origami on s'ensenya com fer grues de paper, i això és el que hem fet a classe en aquesta ocasió.

grues de paper
 
Una antiga llegenda japonesa diu que qui aconsegueixi fer mil grues de paper (Senbazuru, literalment "mil grues") pot demanar un desig que se li concedirà. Aquesta llegenda es va fer famosa per la història de la nena japonesa Sadako Sasaki. La petita Sadako va sobreviure a l'explosió de la bomba atòmica d'Hiroshima, però la radiació de la bomba li va provocar una leucèmia. Quan la nena va conèixer la llegenda, va començar a fer grues amb l'esperança d'arribar-ne a fer mil. Malauradament, i malgrat l'ajuda d'altres persones, va morir abans d'arribar al seu objectiu, però la seva història es va fer famosa arreu i s'ha convertit en un símbol de la pau.

Ofrenes de cadenes de grues a Hiroshima

Apart de fer un petit taller d'origami, també hem fet pràctica de chanoyu. Per primer cop hem fet servir la safata (anomenada bon) per preparar tots els estris. Tenint en compte que el tipus de cerimònia que estem aprenent s'anomena bon-temae o ryakubon (servei de te amb safata), es tracta d'un pas important!

Finalment hem pres el te acompanyat d'uns dolços fets amb mongeta blanca i matcha.

4 comentaris:

  1. Què trista la història de la Sadako Sasaki.
    Aquests dies, que per tot arreu expliquen coses del Japó, explicaven a la ràdio el sentiment de responsabilitat que tenen tots els japonesos amb la societat. Els han educat per a organitzar-se com a un formiguer perfecte i tots tenen ben clar el rol que han d'assumir per al bon funcionament de la societat.
    Relacionat amb això deien que els tècnics i el personal que està a la central nuclear lluitant per parar la fisió (o era fusió??) no es consideren màrtirs o que estiguin fent un sacrifici, únicament consideren que és la seva responsabilitat.... a Espanya, impensable!!! qui voldria arriscar la seva vida per la resta???

    ResponElimina
  2. Realment el sacrifici que està fent el personal de la central nuclear és increïble, tens raó! Treballen per al bé comú i deuen haver assumit que aquesta és la seva missió, encara que els costi la vida...
    Aquesta mentalitat que sembla caracteritzar la societat japonesa és envejable en aquest aspecte, tot i que evidentment no és perfecta, és clar! Hi ha menys tolerancia per allò que se surt de la norma, entre d'altres coses...
    Tant de bo se'n surtin!

    ResponElimina
  3. Una història molt maca i molt trista.
    Són temps difícils a japó, jo ja vaig fer una petita donació a la Japanese Red Cross.

    Per cert, quines casualitats, vaig comprar fa unes setmanes (allà a Nova York) uns papers per fer origamis, aviat començaré. Els vull anar enviant per carta a la meva parella que marxa lluny uns mesos.

    Jo avui estic bebent: Pouchong Formosa.

    ResponElimina
  4. És una idea molt bonica això de fer els origamis!

    Per cert, aquí un vídeo per aprendre a fer grues de paper: http://las1000grullas.wordpress.com/videos/

    Jo n'havia fet fa temps, però ja no me'n recordava...

    Ai, pel que fa als tes, tinc ganes de tornar al Čaj Chai, a veure què tenen. Fa temps que no hi anem, però és que sovint està molt ple!

    ResponElimina